To nie jest kolejna książka o cudownej diecie, która może odmienić nasze życie ani prosty poradnik, jak zdrowo jeść. To pełna naukowej podbudowy propozycja gruntowniej przemiany naszego sposobu myślenia o jedzeniu w celu zapewnienia najlepszych warunków dla funkcjonowania naszego organizmu, a przede wszystkim naszego mózgu.
Przez setki tysięcy lat dieta człowieka była bogata w wiele składników odżywczych, dziś opieramy ją na kliku gatunkach roślin i zwierząt, które nauczyliśmy się uprawiać czy hodować. Wyeliminowało to w znacznym stopniu głód, ale uczyniło nas niewolnikami ubogiej palety składników odżywczych, na czym cierpi najbardziej nasz mózg – niezwykle skomplikowany i wrażliwy „cud natury”. Dramatyczny wzrost dostępności skrobi i cukru odpowiada na przykład za rosnącą w społeczeństwach rozwiniętych otyłość i choroby układu krążenia.
Przemysłowo wytwarzana żywność dostarcza tanich kalorii i toksycznych dodatków, a małej ilości składników odżywczych. Nakłada się na to brak ruchu, monotonna praca biurowa, stres, brak kontaktu z przyrodą, zaburzenia snu – to, co jest ciemną stroną rozwoju cywilizacji. Wszystko to stwarza doskonałe warunki do przedwczesnego starzenia się i destrukcji naszego organizmu. Nasze ciała, a głównie mózg muszą „walczyć” o przetrwanie w świecie, który jest nieskończenie odległy od tego, w którym zachodziła ewolucja człowieka.
W swej książce Max Lugavere, opierając się na najnowszych osiągnięciach nauki, proponuje nam przewodnik, który pokazuje, jak osiągnąć maksymalny poziom funkcjonowania mózgu i zminimalizować ryzyko rozwoju demencji.
Max Lugavere, Jedz jak Geniusz, Wydawnictwo Kompania Mediowa, 2021.
You must be logged in to post a comment.