SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
POLSKA PO GODZINACH: KULTURA | WIEDZA | GOSPODARKA, PORTAL POLSKA PO GODZINACH ONLINE
  • ZALOGUJ SIĘ

Polska. Po godzinachPolska. Po godzinach

  • START
  • O NAS
  • DO POBRANIA
  • KONTAKT
PO GODZINACHNA LUZIE
0
sobota, 17 października 2020 / opublikowany w: Czas wolny, Kulinaria, Pasja

Kawa z syropem dyniowo-korzennym

Od kiedy pamiętam, kawa zawsze była dla mnie ważna. Pierwsza kawa, to ta w Hotelu Europejskim na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Tak naprawdę to była kawa mamy, do której wrzucałem pyszne waniliowe lody i wyjadałem razem z kawą. Jest to też jedno z najstarszych wspomnień… Tak jak wtedy, także i dziś jestem pod wrażeniem tego magicznego napoju.

Wiele lat później zawodowo pomagałem w uruchamianiu nowych kawiarni, wyborze właściwych urządzeń, dodatków i uczyłem, jak przygotowywać wspaniałe kawy. W końcu nawet trzykrotnie współorganizowałem i prowadziłem ogólnopolskie zawody baristów, które były główną atrakcją targów Gastrotech w Kielcach. Dzisiaj mam swoją kawiarnię.

Skąd wzięła się kawa, która jest nieodłączną częścią naszego życia?

Historia kawy zaczyna się na terenach dzisiejszej Etiopii. Występująca w stanie dzikim kawa była wykorzystywana przez ludy zamieszkujące te tereny. Na wyprawy wojenne zabierano utarte z tłuszczem zwierzęcym owoce kawy, które zapewniały siłę i wytrzymałość.

Najczęściej powtarzana legenda o kawie, to ta o pasterzu kóz Kaldim. Zauważył on, że kozy jedzące ziarna z rosnącego opodal krzewu, są bardziej ożywiane niż pozostałe. Zaniósł ziarna do pobliskiego klasztoru. Mnisi podejrzewając sprawkę szatana wrzucili ziarna do ognia. I wtedy rozszedł się zapach świeżo palonych ziaren kawy, któremu nawet mnisi nie byli w stanie się oprzeć.

Zbliżają się święta i nie wyobrażamy ich sobie bez kawy. Żeby umilić ten wspaniały czas, podam przepis na domowe Pumkin Spice Latte, czyli mleczną kawę z syropem dyniowo-korzennym, który również możecie sami przygotować:

PRZEPIS NA SYROP DYNIOWO-KORZENNY:

Składniki:

1 szklanka cukru,

1 szklanka wody,

1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni odmiany Hokkaido ( jedyna, która nie rozpada się w czasie gotowania),

dwa plasterki świeżego imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,

 laska cynamonu lub pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu,

pół łyżeczki goździków (całe lub mielone),

opcjonalnie można dodać odrobinę chilli – będzie bardziej rozgrzewająca, ale też lekko pikantna.

Jeśli wybierzecie składniki sproszkowane, syrop będzie naturalnie mętny, ale równie pyszny.

Przygotowanie:

Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i pozostałe składniki. Zagotować na małym ogniu i pozostawić do wystygnięcia. Odcedzić przez sitko i przelać do butelki, przechowywać w lodówce.

Pumkin Spice Latte:

Jeśli mamy do dyspozycji ekspres do kawy, wówczas przygotowujemy espresso i spienione mleko: do naczynia 200-250 ml wlewamy kawę, ok. 20 ml. syropu, zalewamy spienionym mlekiem.

Jeśli nie mamy ekspresu, to najlepiej przygotować kawę, tak jak zwykle, w ulubionym kubku, dodać syrop i ciepłe (ale nie gotujące się) mleko. Nie należy przegrzewać mleka, ponieważ smakuje wtedy jak przypalona zupa mleczna i psuje smak kawy.

Jeśli wolimy czarną kawę, to syrop dyniowy pasuje świetnie również do takiej. Można nim też polewać desery, zwłaszcza lody, dodawać do koktajli i smoothie. Smacznego!

Michał Włudarczyk

TAGI: Kawa z syropem dyniowo-korzennym, Michał Włudarczyk, pciąg do kawy

WYBRANE DLA CIEBIE

Książka – przyjaciel dziecka
Tajemnica Beksińskich
Życie nie może być nudne

Najnowsze artykuły

  • Pozytywna zmiana z programem ,,WzMOCnij swoje otoczenie’’ – dodatkowe wyposażenie wielofunkcyjnej sali multimedialnej

    Parafia św. Brata Alberta w Warszawie-Wesołej j...
  • Pozytywna zmiana z programem ,,WzMOCnij swoje otoczenie’’ – dodatkowe wyposażenie wielofunkcyjnej sali multimedialnej

    Parafia św. Brata Alberta w Warszawie-Wesołej j...
  • Remont na dużą skalę – wymiana pokrycia dachowego na kościele

    Wymiana dachu to zawsze duże przedsięwzięcie, w...
  • „W internetowym oceanie nie daj się złapać na haczyk” – TAURON przestrzega

    Jak bronić się przed phishingiem – pokazuje w n...
  • Lekcje stoicyzmu na dziś

    Nie słabnie moda na stoicyzm, czego dowodem jes...

ARCHIWALNE

  • Grudzień 2022
  • Listopad 2022
  • Kwiecień 2022
  • Marzec 2022
  • Luty 2022
  • Styczeń 2022
  • Grudzień 2021
  • Listopad 2021
  • Październik 2021
  • Wrzesień 2021
  • Lipiec 2021
  • Czerwiec 2021
  • Maj 2021
  • Kwiecień 2021
  • Marzec 2021
  • Luty 2021
  • Styczeń 2021
  • Grudzień 2020
  • Listopad 2020
  • Październik 2020

Kategorie

  • Aktywność fizyczna
  • Architektura
  • Bez kategorii
  • Budownictwo
  • Czas wolny
  • Dzieci
  • Edukacja
  • Ekologia
  • Ekonomia
  • Felieton
  • Film
  • Finanse
  • Gospodarka
  • Historia
  • Książki
  • Kulinaria
  • Literatura
  • Malarstwo
  • Media
  • Medycyna
  • Muzyka
  • na luzie
  • Najnowsze artykuły
  • Nauka
  • Nieruchomości
  • Pasja
  • Praca
  • Prawo
  • Przemysł
  • Przestrzeń publiczna
  • Przyroda
  • Psychologia
  • Religia
  • Rodzina
  • s1
  • s2
  • Samorząd
  • Społeczeństwo
  • Sport
  • Środowisko
  • Styl życia
  • Sylwetki
  • Sztuka
  • Technika
  • Technologia
  • Test
  • Turystyka
  • Ubezpieczenia
  • Warszawa
  • Wychowanie
  • Wywiad
  • Zdrowie
  • zrównoważone budownictwo

PO GODZINACH W MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH

BIURO REKLAMY

mateusz.jarecki@
p
ogodzinach.info

NOTY PRAWNE

Polityka prywatności
Cookies

WYDAWCA

Independent Media Company
Bartosz.Wieczorek

WYDAWCA ONLINE

Biocomo Sp. z o.o.
Dariusz Ziółkowski

Portal wykonany przez: Dariusz Ziółkowski

do góry