SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!
POLSKA PO GODZINACH: KULTURA | WIEDZA | GOSPODARKA, PORTAL POLSKA PO GODZINACH ONLINE
  • ZALOGUJ SIĘ

Polska. Po godzinachPolska. Po godzinach

  • START
  • O NAS
  • DO POBRANIA
  • KONTAKT
PO GODZINACHNA LUZIE
0
sobota, 17 października 2020 / opublikowany w: Czas wolny, Kulinaria, Pasja

Kawa z syropem dyniowo-korzennym

Od kiedy pamiętam, kawa zawsze była dla mnie ważna. Pierwsza kawa, to ta w Hotelu Europejskim na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Tak naprawdę to była kawa mamy, do której wrzucałem pyszne waniliowe lody i wyjadałem razem z kawą. Jest to też jedno z najstarszych wspomnień… Tak jak wtedy, także i dziś jestem pod wrażeniem tego magicznego napoju.

Wiele lat później zawodowo pomagałem w uruchamianiu nowych kawiarni, wyborze właściwych urządzeń, dodatków i uczyłem, jak przygotowywać wspaniałe kawy. W końcu nawet trzykrotnie współorganizowałem i prowadziłem ogólnopolskie zawody baristów, które były główną atrakcją targów Gastrotech w Kielcach. Dzisiaj mam swoją kawiarnię.

Skąd wzięła się kawa, która jest nieodłączną częścią naszego życia?

Historia kawy zaczyna się na terenach dzisiejszej Etiopii. Występująca w stanie dzikim kawa była wykorzystywana przez ludy zamieszkujące te tereny. Na wyprawy wojenne zabierano utarte z tłuszczem zwierzęcym owoce kawy, które zapewniały siłę i wytrzymałość.

Najczęściej powtarzana legenda o kawie, to ta o pasterzu kóz Kaldim. Zauważył on, że kozy jedzące ziarna z rosnącego opodal krzewu, są bardziej ożywiane niż pozostałe. Zaniósł ziarna do pobliskiego klasztoru. Mnisi podejrzewając sprawkę szatana wrzucili ziarna do ognia. I wtedy rozszedł się zapach świeżo palonych ziaren kawy, któremu nawet mnisi nie byli w stanie się oprzeć.

Zbliżają się święta i nie wyobrażamy ich sobie bez kawy. Żeby umilić ten wspaniały czas, podam przepis na domowe Pumkin Spice Latte, czyli mleczną kawę z syropem dyniowo-korzennym, który również możecie sami przygotować:

PRZEPIS NA SYROP DYNIOWO-KORZENNY:

Składniki:

1 szklanka cukru,

1 szklanka wody,

1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni odmiany Hokkaido ( jedyna, która nie rozpada się w czasie gotowania),

dwa plasterki świeżego imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,

 laska cynamonu lub pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu,

pół łyżeczki goździków (całe lub mielone),

opcjonalnie można dodać odrobinę chilli – będzie bardziej rozgrzewająca, ale też lekko pikantna.

Jeśli wybierzecie składniki sproszkowane, syrop będzie naturalnie mętny, ale równie pyszny.

Przygotowanie:

Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i pozostałe składniki. Zagotować na małym ogniu i pozostawić do wystygnięcia. Odcedzić przez sitko i przelać do butelki, przechowywać w lodówce.

Pumkin Spice Latte:

Jeśli mamy do dyspozycji ekspres do kawy, wówczas przygotowujemy espresso i spienione mleko: do naczynia 200-250 ml wlewamy kawę, ok. 20 ml. syropu, zalewamy spienionym mlekiem.

Jeśli nie mamy ekspresu, to najlepiej przygotować kawę, tak jak zwykle, w ulubionym kubku, dodać syrop i ciepłe (ale nie gotujące się) mleko. Nie należy przegrzewać mleka, ponieważ smakuje wtedy jak przypalona zupa mleczna i psuje smak kawy.

Jeśli wolimy czarną kawę, to syrop dyniowy pasuje świetnie również do takiej. Można nim też polewać desery, zwłaszcza lody, dodawać do koktajli i smoothie. Smacznego!

Michał Włudarczyk

TAGI: Kawa z syropem dyniowo-korzennym, pciąg do kawy

WYBRANE DLA CIEBIE

Carlo Acutis – geniusz ducha i umysłu
Ibrik, cezwe – do czego taki rondelek?
Mentalność mistrza szansą na sukces

Najnowsze artykuły

  • Polacy chcą decydować o planach zabudowy

    Plan zagospodarowania przestrzennego przesądza ...
  • Czy ktoś słucha dzieci?

    Z Jaśminą Wójcik – artystką sztuk wizualnych – ...
  • Piekło elitarnej edukacji

    Z jednej strony angielski system edukacji dla e...
  • Praca domowa na pokolenia

    Rzadki to talent, aby łączyć jasność wypowiedzi...
  • Zwyczajne niezwyczajne życie

    Stanisława Celińska to jedna z najbardziej lubi...

ARCHIWALNE

  • Marzec 2021
  • Luty 2021
  • Styczeń 2021
  • Grudzień 2020
  • Listopad 2020
  • Październik 2020

Kategorie

  • Aktywność fizyczna
  • Bez kategorii
  • Czas wolny
  • Dzieci
  • Edukacja
  • Ekologia
  • Ekonomia
  • Felieton
  • Film
  • Finanse
  • Gospodarka
  • Historia
  • Książki
  • Kulinaria
  • Literatura
  • Malarstwo
  • Media
  • Medycyna
  • Muzyka
  • na luzie
  • Najnowsze artykuły
  • Nauka
  • Pasja
  • Praca
  • Prawo
  • Przyroda
  • Psychologia
  • Religia
  • Rodzina
  • s1
  • s2
  • Samorząd
  • Społeczeństwo
  • Sport
  • Środowisko
  • Styl życia
  • Sylwetki
  • Sztuka
  • Technika
  • Technologia
  • Test
  • Warszawa
  • Wychowanie
  • Wywiad
  • Zdrowie

PO GODZINACH W MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH

BIURO REKLAMY

mateusz.jarecki@
p
ogodzinach.info

NOTY PRAWNE

Polityka prywatności
Cookies

WYDAWCA

Independent Media Company
Bartosz.Wieczorek

WYDAWCA ONLINE

Biocomo Sp. z o.o.
Dariusz Ziółkowski

Portal wykonany przez: Dariusz Ziółkowski

do góry