Od kiedy pamiętam, kawa zawsze była dla mnie ważna. Pierwsza kawa, to ta w Hotelu Europejskim na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Tak naprawdę to była kawa mamy, do której wrzucałem pyszne waniliowe lody i wyjadałem razem z kawą. Jest to też jedno z najstarszych wspomnień… Tak jak wtedy, także i dziś jestem pod wrażeniem tego magicznego napoju.
Wiele lat później zawodowo pomagałem w uruchamianiu nowych kawiarni, wyborze właściwych urządzeń, dodatków i uczyłem, jak przygotowywać wspaniałe kawy. W końcu nawet trzykrotnie współorganizowałem i prowadziłem ogólnopolskie zawody baristów, które były główną atrakcją targów Gastrotech w Kielcach. Dzisiaj mam swoją kawiarnię.
Skąd wzięła się kawa, która jest nieodłączną częścią naszego życia?
Historia kawy zaczyna się na terenach dzisiejszej Etiopii. Występująca w stanie dzikim kawa była wykorzystywana przez ludy zamieszkujące te tereny. Na wyprawy wojenne zabierano utarte z tłuszczem zwierzęcym owoce kawy, które zapewniały siłę i wytrzymałość.
Najczęściej powtarzana legenda o kawie, to ta o pasterzu kóz Kaldim. Zauważył on, że kozy jedzące ziarna z rosnącego opodal krzewu, są bardziej ożywiane niż pozostałe. Zaniósł ziarna do pobliskiego klasztoru. Mnisi podejrzewając sprawkę szatana wrzucili ziarna do ognia. I wtedy rozszedł się zapach świeżo palonych ziaren kawy, któremu nawet mnisi nie byli w stanie się oprzeć.
Zbliżają się święta i nie wyobrażamy ich sobie bez kawy. Żeby umilić ten wspaniały czas, podam przepis na domowe Pumkin Spice Latte, czyli mleczną kawę z syropem dyniowo-korzennym, który również możecie sami przygotować:
PRZEPIS NA SYROP DYNIOWO-KORZENNY:
Składniki:
1 szklanka cukru,
1 szklanka wody,
1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni odmiany Hokkaido ( jedyna, która nie rozpada się w czasie gotowania),
dwa plasterki świeżego imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
laska cynamonu lub pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu,
pół łyżeczki goździków (całe lub mielone),
opcjonalnie można dodać odrobinę chilli – będzie bardziej rozgrzewająca, ale też lekko pikantna.
Jeśli wybierzecie składniki sproszkowane, syrop będzie naturalnie mętny, ale równie pyszny.
Przygotowanie:
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i pozostałe składniki. Zagotować na małym ogniu i pozostawić do wystygnięcia. Odcedzić przez sitko i przelać do butelki, przechowywać w lodówce.
Pumkin Spice Latte:
Jeśli mamy do dyspozycji ekspres do kawy, wówczas przygotowujemy espresso i spienione mleko: do naczynia 200-250 ml wlewamy kawę, ok. 20 ml. syropu, zalewamy spienionym mlekiem.
Jeśli nie mamy ekspresu, to najlepiej przygotować kawę, tak jak zwykle, w ulubionym kubku, dodać syrop i ciepłe (ale nie gotujące się) mleko. Nie należy przegrzewać mleka, ponieważ smakuje wtedy jak przypalona zupa mleczna i psuje smak kawy.
Jeśli wolimy czarną kawę, to syrop dyniowy pasuje świetnie również do takiej. Można nim też polewać desery, zwłaszcza lody, dodawać do koktajli i smoothie. Smacznego!
Michał Włudarczyk